Boogbrug Nieuwegein-Vianen in woord en beeld behouden

De afgelopen weken reed Gert Jan Luijendijk dagelijks vanuit Amersfoort naar Vreeswijk om foto’s te maken van de sloop van de oude Lekbrug. Luijendijk was op 7 november ter plekke bij de eerste poging om de brug weg te varen. Twee weken later stond hij er weer. In afwachting van de tweede poging ving hij flarden van verhalen over de brug op. Ieders geduld werd op de proef gesteld maar net na middernacht kwam er beweging in de sleep. Op dat moment hadden veel buurtbewoners gewacht om naar de dijk te komen teneinde dit unieke transport voorbij te zien varen. De “oh’s” en het geklik van fotocamera’s waren niet van de lucht. Die nacht werden duizenden foto’s genomen. Ook hadden we eerder Ziska van Gulijk in het Portret van de week over ‘haar brug.’

In de drie weken daarna een veelvoud ervan. Sommige mensen kwamen elke dag naar de voortgang van de sloop kijken en die op foto of film vastleggen. Anderen konden het sloopproces volgen dankzij de vele prachtige foto’s die op internet te zien waren en/of via sociale media werden verspreid. Het horen van de brugverhalen en gesprekjes met collega-fotografen brachten de heer Luijendijk op het idee van een boek over de Lekbrug. Een boek om de herinnering aan de boogbrug die ruim tachtig jaar beeldbepalend is geweest levend te houden. Een boek met grofweg drie items: de geschiedenis van de brug, de verhalen over de brug en het afscheid van de brug. De eerste twee items in woord en beeld, het laatste item vooral in beeld met een hele serie foto’s.

Een dergelijk boek krijgt een grotere meerwaarde met de eigen ervaringen en herinneringen van mensen uit de directe omgeving van de brug, de bewoners uit Vianen, Nieuwegein en Vreeswijk. Een bundeling van foto’s van andere fotografen die het sloopproces volgden levert nog meer toegevoegde waarde op. Vandaar dat de heer Luijendijk een ieder die een verhaal dan wel een serie foto’s wil delen oproept om contact met hem op te nemen: g.j.luijendijk@xs4all.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk